Tarif Gönder, Yemek Tarifleri, Kolay Yemek Tarifleri

Tarif Gönder para kazan

>Mantar Maceram ve Kanlıca Mantarı Tuzlaması

>

Merhabalar sevgili dostlar nispeten daha iyiyim bugün hepinizin güzel mi güzel içten mi içten dileklerine canı gönülden teşekkür ediyorum:))
Bu hafta sonu sizlerle mantar maceramı paylaşmak istiyorum sizlerle uğruna hasta olduğum bu mnatar sevdası bende bir tutku:)) Sizleri fotoğraflarımla başbaşa bırakmadan evvel kanlıca mantarına ilişkin birtakım bilgiler paylaşmak istiyorum..
Şapka
Büyüklüğü 5-15 cm kadardır. Mantar gençken ortası hafifçe çukurdur, kenarı içeri kıvrıktır, büyüdükçe ortası daha da çukurlaşarak hemen hemen huni şekline döner. Renk turuncudur, açık sarıdan erik sarısına kadar değişir, kenarda 1 milimetre genişlikte halka halinde açık parlak sarıdır ve belirgindir. Genel görünüşle turuncu ve sarıdan ibaret halkalıdır. Yeşil renkleme yoktur.
Lameller
Başlangıçta kırmızımtırak sarı beyaz, daha sonra açık portakal rengi tonundadır. Sapa doğru kıvrımlı şekil alır, sap üzerinde birazcık devam eder.
Sap
3-6,5 cm boyunda 0,8-2,5 cm kalınlığında, silindir şeklindedir. Renk bakımından portakal sarısı, dip kısmında kırmızımtırak sarı beyaz, yukarı kısmında şarap kırmızısı turuncudur. Sapın etli kısmı kırmızı-pembedir ve koparıldığında turuncu renkte bir sıvı çıkarır. Gençken içi dolguludur, daha sonra şapkaya kadar olan alt kısımda boşlukludur.
Etli Kısım
Kırmızımtırak sarı beyaz renkli, meyve kokulu ve yumuşak, sünger gibidir.
Spor İzi
Parlak kırmızımtırak sarı, tunç rengindedir.
Yetişme Yeri ve Zamanı
Çam meşçerelerinde ve çam ormanı açıklıklarında, çayırlıklarda, Avrupa’da yapraklı ağaç ormanlarında, ilkbahar ve sonbaharda yağmurlardan sonra görülür. Mantar gençken, kırılıp koparıldığı yerinden portakal renkli bir sıvı çıkarır, bu sıvı hava ile temas edince kırmızı olur, iki saat sonra kırmızımtırak portakal esmeri renk alır ve acıdır. Mantarın tadı acıdır fakat nahoş değildir, lezzetlidir.
Ülkemizde; özellikle Bolu ve Kastamonu illerinde yaygındır ama diğer bölgelerde de görülmektedir..

Evet görüldüğü gibi oldukça faydalı olan bu mantardan bizim memleketimizde de fazla fazla yetişiyor hatta şuanda toplanıp toplanıp otobüsler aracılığı ile istanbul ankara ve izmire götürülüyor..
Allahın hikmetidir ki tam burnumuzun dibindeki korularda yetişmekte kanlıca ve tabiiki mantar delisi olan ben zevkle toplamakta ve uğrunda hasta olmaktayım:))

Bizler bu mantarın ekmeğini, tuzlamasını, turşusunu, yoğurtlamasını yaparız bayıla bayıla yeriz.. Evet turşu sevmeyen ben bayıla bayıla yerim…

Çam pürlerinin altında gömülmüş olarak rastlanan bu nefis mantarları toplamak oldukça zevkli arkadaşlar ama çok dikkatli olunması şart elbette..
Bugün sizlerle tuzlamasını paylaşacağım..İstenilen miktarda temizlenmiş kanlıca mantarlarını tuz ve su eklemeden kısık ateşte iyice pişirilir.. İyice sulanacaktır.. Kaynatıldıktan sonra suyu dökülmeden bir gece bekletilir. Ertesi gün suyu süzülüp tekrar soğuk suya alınıp bir gece de böyle bekletilen mantarların ertesi gün suları süzülüp kurulacak kabın içine doldurulan mantarların üzerine bol tuzlu su dökülüp kapağı güzelce kapatılır.. İŞte bu kadar yaklaşık bir ay sonra hazır olacaktır:))

Ormnada gezerken kanlıca haricinde envai çeşit mantarlar var kimi ağaçların üstünde kimi otların arasında ama zehirli ama zehirsiz. Sizlerle paylaşmak istediğim bir kaç kare daha var..
Bu mantarın adı dilburan. Biz pek hatta hiç yemeyiz adında anlaşılacağı gibi acı bir mantar ama sevenleri var..

Bunlarda çeşitli ağaç mantarları

ve başka çeşit otlarda yetişen minicik mantarları..

İşte böyle canlarım bazen uğruna hasta olmaya değer desem de sakın annem duymasın:))
Daha çok fotoğraf var ama onları da başka posta saklıyorumm:))
Hepinize mutlu hafta sonlarıı:))
sevgiler..

About these ads

22 Ekim 2010 - Posted by | Bahçedeyiz ve Naturel Hayat, Kiler

29 Yorum »

  1. >Super ya! Bayildim. Bende ormanda mantarlari izlemeye bayiliyorum. Paylasim icin sagol.

    Yorum tarafından DUSBAHCESI | 22 Ekim 2010 | Cevapla

  2. >DENİZİM ŞİFA OLSUN CANIM SEVGİLER

    Yorum tarafından susamcorekotu | 22 Ekim 2010 | Cevapla

  3. >denizcim aman ha dikkat çok severim ama korkarımda…sevgiler canım

    Yorum tarafından yemekbiraşk | 22 Ekim 2010 | Cevapla

  4. >mantar toplamaya gitmek istiyoruuum :)) Canım çok hoş gözüküyo mantarlar,ben bu tarz olanlarını daha çok seviyorum,daha lezzetli geliyo bana,sana afiyet bal şeker olsun..Mutlu haftasonları diliyorum..

    Yorum tarafından ZELİHA-UMUTSEPETİ | 22 Ekim 2010 | Cevapla

  5. >Mantarı çok severim ama yerken de hep aklımda soru işaretleri oluşur, psikolojik bir durum işte:) Hep tv'deki heberler yüzünden :))

    Yorum tarafından Beyaz Hanımeli | 22 Ekim 2010 | Cevapla

  6. >Canim öncelikle cok gecmis olsun sifalar dilerimCok degisik mantarlar hepsinin lezzetide baska oluyordur cok bereketli topraklariniz sana imreniyorum orda yasamayi herkes gibi bende isterdimcok öpüyorum kendine iyi bak tatlim

    Yorum tarafından Baharcicegi | 22 Ekim 2010 | Cevapla

  7. >mantara bayılırım hele toplaması ayrı bir zevk benim iiçin .çok tatlı görünüyorlar yaa

    Yorum tarafından Nurcan'dan Tarifler | 22 Ekim 2010 | Cevapla

  8. >Denizcim bend ecok severim bu mantari.cok lezzetli olur.Tabiki ben mevsimind eyiyemiyorum,sagolsun annem diffirize koyuyor yazin tadiyorum.Ben bu mantari balik gibi unlayip kizartirdim .Cok lezzetli oluyor.Sevgiler Sefa

    Yorum tarafından lezzet sefasi | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  9. >Bitirdin beni sabah sabah. Mantarsız bir dünya düşünemiyorum. Ama Bilmediğim mantarı hayatta yemem. Çünkü mantar zehirlenmesinin geri dönüşü asla yoktur. Benim yerim ede o lezzetli mantarlardan ye ama dikkat et olurmu?Dur ben mantarlı bişiler yapayım bugün;)

    Yorum tarafından Saglıklımutfak | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  10. >canım geçmiş olsun acil şifalar dilerim…ben bu mantarların lezzetini biliyorum:) önümüzdeki hafta kardeşim sizin memlekete geliyor.. bir sınavı için, ona siparişlerim başında bu mantar var:)sevgilerimle

    Yorum tarafından gülay mutfakta | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  11. >Tatları kadar görüntüleride nefis yüreğine sağlık arkadaşım

    Yorum tarafından GÜLOANNE | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  12. >sevgili Deniz,geçmişler olsun,çok sık rahatsızlanıyorsun son zamanlarda bence ihmal ediyorsun kendini,dikkat et kendine sen bize lazımsın…Bu karelerde harika görünüyor,çok severim bende doğadan bizim için birşeyler toplamayı,biz sadece kültür mantarları tükettiğimizden bunların tadını bilemiyoruz bile..Çok şanslısın,doğanın tadını çıkar…sevgiler şekerim…

    Yorum tarafından evcilik | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  13. >Bayıldım bunlara, fotoğraflar harika, bilgiler güzel. Anneciğim bilirdi hangi mantarların yeneceğini, en son topladığı mantarları yedirmemiştim ona çünkü bir hafta öncesinde bir ailenin mantardan yok oluşunu görmüştüm. Korkuyorum velhasıl.

    Yorum tarafından sarkaç | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  14. >Canım,öncelikle daha iyi olduğuna sevindim.Tatlım ben de mantarı çok seviyorum. Ama kültür mantarından başkasını yeme şansımız yok. Görüntülere bayıldım. Eşimde Ordu'lu. Onlarda küçükken hep toplayıp yerlermiş ve bir keresinde zehirlenmişler. Zor kurtulmuşlar. O nedenle evimize doğalının girme imkanı yok. Ama seninkilere bakmak bile bana zevk verdi.Sevgiyle kal.

    Yorum tarafından bülbülünyeri | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  15. >Canım Bıcırığım mutlu hafta sonlarıdilerim sana.Mantara bayılırım konserveler hazır afiyetle yersiniz inşallah.Kocaman kocaman öpüyorum.

    Yorum tarafından derya | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  16. >bayıldım…

    Yorum tarafından mutfaktaki rüya - Arzu- | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  17. >bizim pazara da geliyor bu mantardan ama adını bilmiyordum:))galiba bunu temizlemesi biraz daha zahmetli ama tadı gerçekten güzel oluyordiğer mantarlı lezzetlerini paylaşmanı bekliyorumfotoğraflar çok güzelsevgiler

    Yorum tarafından Pastane'den | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  18. >denizcim bayılırım mantar toplamaya …sizin emeğinize sağlık .mantarların resimleri çok güzel çıkmış.

    Yorum tarafından lezzet sarayı | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  19. >en kısa zamanda topluyor ve kargoluyorsun istanbula doğru. ben anlamam. o kadar:)

    Yorum tarafından PAPATYA PRENSES | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  20. >Canım Deniz'im,Öncelikle çok geçmiş olsun, Rabbim acil şifalar versin.Bu yazının konusuna bayıldım.Hele en sevdiğim yabani mantar olan kanlıcanın resmini görünce mest oldum.Ben ne yazık ki sadece 1 kere mantar mevsiminde köye gidebildim.Hep hayalimde mantar mevsiminde köye gitmek ve bol bol resimlerini çekmek var, tabii biraz da mantar yesem fena olmaz : )Resimlerin hepsi çok güzel ama dilburanın resmine bayıldım.Güzel bir hafta sonu geçirmeni diliyorum.

    Yorum tarafından Muhterem'le Afiyetle | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  21. >meraba ben bişey sormak istiyorum bizim burdada mantar toplanıyo bu mevsimde ama mantarlar dışı beyaz içi siyah ne mantarı bilmiyorum pişirincede siyahlaşıyo çok acaba nasıl pişirmek lazım siyah olmaması için yardımcı olursanız sevinirim

    Yorum tarafından kübra | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  22. >sayfamda seni bekleyen ödülüm var gelip alır ve kabul edersen çok memnun olurum.

    Yorum tarafından özlem | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  23. >Canım fotoğraflar harika mantara bayılırım ama burada sadece kültür mantarı yiyebiliyoruz çünkü diğerlerini tanımadığınız için zehirli olmasından korkuyoruz. Sen ne güzel hepsini tanıyor ve afiyetle yiyorsun

    Yorum tarafından çeşnici Handan | 23 Ekim 2010 | Cevapla

  24. >Canım benim bu ne güzel resimler.bende mantar toplamaya bayılırım.Kültür mantarlarının pek lezzeti olmuyor.Doğal mantarın hali başka.Oraları gezmiş gibi oldum.Teşekkür ederim,ellerine sağlık şirinem…

    Yorum tarafından Cahide | 24 Ekim 2010 | Cevapla

  25. >sevgili Kübra,bahsettiğin mantar belki kültür mantarının bir cünsi olabilir ama tam olarak bende bilemiyorum..ancak kararmaması için kaynattığınız suyun içine bir kaç damla limon sıkabilirsiniz..Kültür mantarı topladığımızda limon damlatıyoruz suyuna ama bazı mantarın cinsiznden de kararma yapabilir..yardımcı olabilmişimdir umarım..sevgiler..

    Yorum tarafından kalpkurabiye, deniz | 24 Ekim 2010 | Cevapla

  26. >Canım Denizim çok geçmiş olsun kendine dikkat et lütfen yorulma…Mantarlar harika görünüyor,ama ben korkudan sadece kültür mantarı kullanıyorum….

    Yorum tarafından tatesal | 24 Ekim 2010 | Cevapla

  27. >çok teşekkür ederim cevapladığınız için sanırım bizim burdakiler kültür mantarı olması lazım tekrar sağolun sevgiyle kalın…

    Yorum tarafından kübra | 24 Ekim 2010 | Cevapla

  28. >ben geç kaldım mantarları göemek için resimler çok güzel.bilgiler içi teşekkürler.

    Yorum tarafından Gülcan | 25 Ekim 2010 | Cevapla

  29. >bu mantar sizin orda meşhur demiiiiii bizim patronda kastamonuluya getirtirdi bir ara ete benziyor tadı ve lezzeti süper:)

    Yorum tarafından YEMEK VAKTİ AYLİN | 27 Ekim 2010 | Cevapla


Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logo

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook photo

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ photo

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: